Information
Ansökningsprocessen
Komplett ansökan
Ansöka till kurs/utbildning med utländska gymnasiebetyg
Komplettera din ansökan med dokument i efterhand
Kursutbud
F-prövning
Prövning
Anmälan till prövning
Period 1
Anmälan öppnar 15 februari klockan 08:00. Sista anmälningsdag är 29 februari klockan 17:00. Sista betalningsdag är 19 mars. 30 juni måste prövningen vara genomförd.
Period 2
Anmälan öppnar 15 augusti klockan 08:00. Sista anmälningsdag är 31 augusti klockan 17:00. Sista betalningsdag är 18 september. 31 dec måste prövningen vara genomförd.
När sista betalningsdag passerat så kommer uppgifterna att skickas till aktuell skola och därefter kontaktas du som anmält dig inom fyra veckor för planering av startdatum.
Avgiften för en prövning är 500 kronor per kurs. Avgiften betalas inte tillbaka även om du inte påbörjar din prövning eller om du avbryter den.
Vid frågor kontaktar du Komvux via e-post, studievagledningkomvux@vaxjo.se, eller genom Växjö kommuns Kontaktcenter telefon 0470-410 00.
CSN Studiestöd vid prövning
Skolbyte
Studieuppehåll
Sjukdom
Avbryta studier
Ändra studietakt
Folkbokförd i en annan kommun men vill studera i Växjö kommun
Folkbokförd i Växjö kommun men vill studera i en annan kommun
Bedömning av utländsk utbildning
Klicka här för att läsa mer om bedömning av utländsk utbildning på UHR:s hemsida
Betygsbeställning
Klicka här för att komma till kommunarkivets webbsida för betygsbeställning
Betygssystemet
Betygsrapportering
Klicka här för att läsa mer om betygsdatabasen på antagning.se
Varför syns inte alla betyg och poäng på antagning.se? Antagning.se hämtar bara uppgifter om betyg när du gör en anmälan till en utbildning på antagning.se. Har du inte gjort en anmälan kan du inte se dina senaste resultat under Mina meriter.
Klicka här för att läsa mer på antagning.se
Kostnad för studier
Studiestartsstöd
Klicka här för att boka in ett samtal.
Klicka här för att läsa mer om CSN:s krav och villkor för att få studiestartsstöd på CNS:s hemsida
Höja meritvärdet
Studera SFI
Vad gäller för brittiska medborgare efter utträdet ur EU? Sedan 31 december 2020 gäller inte längre EU:s regelverk för britter. Under en övergångsperiod hade britter bosatta i Sverige möjlighet att ansöka om uppehållsstatus i Sverige. De som beviljades uppehållsstatus har fortsatt rätt att betraktas som EU-medborgare och därmed bl.a. rätt till SFI. De som flyttade till Sverige efter 31 december 2020 och därmed inte har kunnat ansöka om uppehållsstatus ska i stället betraktas som s.k. tredjelandsmedborgare. Någon rätt till SFI finns då inte, såvida personen inte kan folkbokföra sig.
Vad gäller för personer från Ukraina som omfattas av massflyktsdirektivet?
Från 1 juni 2023 har regeringen beslutat om en bestämmelse i förordningen om vuxenutbildning som innebär att kommuner får låta personer som har ansökt om eller fått uppehållstillstånd med tillfälligt skydd delta i sfi, om de saknar sådana grundläggande kunskaper i svenska som utbildningen till att ge. Utbildning i sfi får erbjudas till dessa personer från och med andra kalenderhalvåret det år de fyller 18 år.
Från den 9:e september 2023 beslutade Växjö kommun att även ge målgruppen rätt att fortsätta studera inom komvux vilket innebär rätt att delta i en eller flera kurser i svenska eller svenska som andraspråk på grundläggande och gymnasial nivå om han eller hon uppfyller villkoren för att delta i utbildningen.
Validering
APL - arbetsplatsförlagt lärande
Stöd i studierna
• Hjälp med att planera och strukturera studierna
• Hjälp att förstå texter
• Få ett ämnesområde förklarat på ett annat sätt
• Hjälp med extra färdighetsträning
• Tillgång till enstaka specialpedagogiska insatser
• Tillgång till anpassade läromedel eller utrustning
• Tillgång till digital teknik med anpassade programvaror
På Komvux finns specialpedagog att tillgå. Specialpedagog kan vara behjälplig om du som elev har ett behov av extra anpassningar inom ramen för ordinarie undervisning. Tillsammans hittar du och specialpedagogen lösningar utifrån dina behov och förutsättningar.
Om du inför dina studier vill komma i kontakt med specialpedagog så är du välkommen att mejla till studievagledningkomvux@vaxjo.se.
Rapportering till CSN
Intyg
Komvux
Målen för kommunal vuxenutbildning (Komvux) är att vuxna ska stödjas och stimuleras i sitt lärande. De ska ges möjlighet att utveckla sina kunskaper och sin kompetens i syfte att stärka sin ställning i arbets- och samhällslivet samt att främja sin personliga utveckling. Kommunerna har skyldighet att tillhandahålla kommunal vuxenutbildning.
Kommunal vuxenutbildning omfattar
- svenska för invandrare (sfi)
- grundläggande nivå, och
- gymnasial nivå.
Grundläggande nivå
Kommunal vuxenutbildning på grundläggande nivå syftar till att ge vuxna sådana kunskaper som de behöver för att delta i samhälls- och arbetslivet. Den syftar också till att göra fortsatta studier möjliga.
Gymnasial nivå
Syftet med kommunal vuxenutbildning på gymnasial nivå är att ge vuxna kunskaper på en nivå som motsvarar utbildningen i gymnasieskolan. Den kommunala vuxenutbildningen på gymnasial nivå bedrivs i form av kurser och även i form av ett komvuxarbete. Det är samma ämnesplaner och kunskapskrav inom kommunal vuxenutbildning på gymnasial nivå som inom gymnasieskolan, med undantag för specialidrott. Det kan också finnas andra kurser som utformas efter individuella behov.
Gymnasieexamen kan utfärdas i form av yrkesexamen eller högskoleförberedande examen för den som uppnått 2 400 gymnasiepoäng.
Sfi
Kommunal vuxenutbildning i svenska för invandrare (sfi) är en kvalificerad språkutbildning som syftar till att ge vuxna personer med annat modersmål än svenska grundläggande kunskaper i svenska språket. I utbildningen får man lära sig och utveckla ett funktionellt andraspråk.
Bidra till ett aktivt deltagande i samhällsliv m.m.
Utbildning i sfi ska också ge språkliga redskap för kommunikation och ett aktivt deltagande i vardags-, samhälls- och arbetsliv. Utbildningen karaktäriseras av att eleven utvecklar en kommunikativ språkförmåga. Det innebär att kunna kommunicera både muntligt och skriftligt utifrån sina behov. Utgångspunkten för utbildningen ska vara den enskildes behov och förutsättningar.
Vuxna ska få grundläggande läs- och skrivfärdigheter
Vidare ska utbildningen ge vuxna invandrare som saknar grundläggande läs- och skrivfärdigheter möjlighet att förvärva sådana. Detta kan gälla såväl analfabeter som elever med kort skolbakgrund, men också elever som är läs- och skrivkunniga men har ett annat skriftspråk.
YH-utbildning
Yrkeshögskolan samlar eftergymnasial yrkesutbildning utanför högskolan. Utbildningarna är utformade i samarbete med arbetslivet för att möta arbetsmarknadens behov av kompetens och leda till jobb. Innehåll och inriktning på utbildningarna kan därför variera över tid beroende på arbetsmarknadens behov.
Det finns både yrkeshögskoleutbildningar (YH-utbildningar) och kvalificerade yrkesutbildningar (KY-utbildningar).
YH-utbildningar
YH-utbildningarna är från ett halvår långa (100 YH-poäng) och uppåt. Fem YH-poäng motsvarar en veckas heltidsstudier. Det innebär att en utbildning på ett år motsvarar 200 YH-poäng, en två-årig utbildning är på 400 YH-poäng etc.
- Om YH-utbildningen är ett år lång kan den avslutas med en yrkeshögskoleexamen
- Om YH-utbildningen är två år eller längre kan den avslutas med en kvalificerad yrkeshögskoleexamen. Utbildningen måste då också innehålla minst 25 procent LIA (Lärande i arbete) och ett examensarbete
Observera att YH-poäng inte är samma sak som högskolepoäng (hp). Ett års heltidsstudier på högskolan motsvarar 60 hp.
För att vara behörig till en utbildning inom yrkeshögskolan måste du ha förkunskaper som motsvarar utbildning på gymnasienivå. Men reglerna är generösa och sökande med olika bakgrund har möjlighet att uppfylla behörighetskraven.
På många utbildningar finns det även krav på särskilda förkunskaper som varierar från utbildning till utbildning. Det kan till exempel handla om att du ska ha läst vissa kurser på gymnasiet eller ha viss arbetslivserfarenhet.