Information
LOGGA IN PÅ MIN SIDA, E-POSTMEDDELANDE, MINA DOKUMENT
Varför kan jag inte logga in?
Har du loggat in med e-legitimation en gång kan du inte längre logga in med användarnamn och lösenord.
1. Titta i din skräppost
2. Kontrollera att du skrivit rätt e-postadress i din i webbansökan. Du får alltid ett mail från oss när du ansöker till Komvux gör en SFI- eller SO-anmälan.
Jag kan inte öppna dokument på min sida Det kan bero på att du använder webbläsare Chrome. Vi rekommenderar att du provar en annan webbläsare t.ex. Internet explorer för att öppna dokument på "min sida" i din webbansökan.
SVENSKA FÖR INVANDRARE (SFI)
VAD ÄR KOMMUNAL VUXENUTBILDNING OCH VEM KAN LÄSA?
Behörig till kommunal vuxenutbildning
- Du ska vara bosatt i Sverige
- Från och med 1 juli det år du fyller 20 år
- Du som är under 20 år och har avslutat ett nationellt program i gymnasieskolan med Examensbevis eller Studiebevis Kommunal vuxenutbildning är i första hand till för dig som saknar eller kanske har en ofullständig gymnasieutbildning, eller behöver komplettera den gymnasieutbildning du har för att få behörighet till högskolan. Du ska sakna de kunskaper kursen ska ge och ha förutsättningar att tillgodogöra dig utbildningen.
PRIORITERAD MÅLGRUPP
Du som saknar grundläggande behörighet till högskola/universitet har rätt att läsa enstaka kurser i syfte att uppnå behörighet för högre studier.
Du som har en gymnasieexamen/motsvarande prioriteras till kurser som behövs för särskild behörighet till en högre utbildning.
Viktigt är att det framgår i den individuella studieplanen vilken högre utbildning behörigheten krävs för. Denna prioritering gäller även för ansökningar till andra kommuner. Utöver dessa rättigheter kan kommunen besluta om ytterligare möjligheter att få studera.
BETYG/INTYG
- Betyg från grundskola.
- Betyg från gymnasieskola - avgångsbetyg, samlat betygsdokument, slutbetyg, utdrag ur betygskatalog, studiebevis, examensbevis samt diplom från IB. Detta gäller både kommunal gymnasieskola samt friskolor i Uppsala och annan kommun.
- Betyg från vuxenutbildning/komvux i annan kommun än Uppsala.
- Utländsk gymnasieskola eller motsvarande, bedömd av VHS/UHR.
- Intyg med studieomdöme från folkhögskola. Antagningsenheten har inte tillgång till den nationella betygsdatabasen.
De här betygen behöver du inte ladda upp
Betyg på enstaka kurser från vuxenutbildning/komvux i Uppsala från år 2003 och framåt.
Så här laddar du upp dina betyg
Du kan skanna eller fotografera betygen och ladda upp dem när du gör din webbansökan. Betygsdokument laddas upp i samband med ansökan. Om du vill ladda upp dokument efter att ansökan är klar görs det via "Min sida" under menyn "Dokument". Namn och personnummer ska framgå på dokumentet, spara i filformat JPEG eller PDF.
Vi tar inte emot några betyg eller intyg via mail eller post.
Om du inte har dina betyg
Om du inte har kvar dina betyg från grund- och/eller gymnasieskolan kontaktar du skolan som du studerade på för att beställa dem. Om skolan inte finns kvar eller inte har kvar dina betyg kan du kontakta Stads-eller regionarkivet i den stad du studerade.
Nivåtest
Du som inte har några betyg och behöver veta vilken nivå i kurs du ska söka kan göra ett nivåtest på Utbildnings-och jobbcenter.
STUDIEUPPEHÅLL
KARENSTID
Du kan bli antagen till samma kurs, men tidigast fem veckor efter kursslut. Obs! Om du har läst samma kurs på gymnasial nivå två gånger och fortfarande får betyget F, eller om du avbrutit kursen, kan du bli antagen till samma kurs tidigast 6 månader efter avslutad kurs.
Har jag möjlighet att läsa en till yrkesutbildning?
Ja, om du har läst klart en yrkesutbildning på komvux har du möjlighet att läsa ytterligare yrkespaket – men först efter en karenstid på 12 månader. För att du ska få denna möjlighet krävs ett samtal med en studie- och yrkesvägledare på Utbildnings- och Jobbcenter innan du gör din ansökan. Om du har avbrutit en påbörjad yrkesutbildning har du möjlighet att läsa en ny yrkesutbildning efter en karenstid på 6 månader.
Tacka nej till sökt kurs/utbildning
Du omfattas inte av karenstid om du tackar nej till din plats före kursstart.
ANSÖKAN - HUR GÖR JAG?
Webbansökan kan göras av alla som har ett svenskt personnummer. Du loggar in med e-legitimation eller lösenord.
Pappersansökan upprättad av:
- Person med sekretesskydd, kan lämnas in på ett av våra Utbildnings- och jobbcenter eller skickas med post till Antagningsenheten. Betyg/intyg samt ett personbevis där folkbokföringskommun framgår ska bifogas med ansökan. Om folkbokföringskommunen är annan än Uppsala måste ansökan skickas till vuxenutbildningen i folkbokföringskommunen för beslut om interkommunal ersättning.
- EU/EES-medborgare utan svenskt personnummer samt Nordiska medborgare utan svenskt personnummer, kan mailas eller skickas till Antagningsenheten.
Kom ihåg att bifoga pass samt betyg/intyg.
Till ansökan
- Ansök på ansökningsformulär/webbansökan i den kommun som anordnar utbildningen. Skriv ut ansökan.
- Fyll i en individuell studieplan i Uppsala kommuns webbansökan. Skriv ut dokumentet. Lämna ansökan, individuell studieplan, betyg, personligt brev om varför du söker studier i annan kommun samt kopia av körkort (om du söker en förarutbildning) till Antagningsenheten för vuxenutbildning. Postadress: Bolandsgatan 4, 753 23 Uppsala E-post: ujc.antagning@uppsala.se Du behöver lämna/maila ansökan till Uppsala kommun senast tre veckor före ansökningstidens utgång för att vi säkert ska hinna handlägga den.
ÄR SYFTE/MÅL MED STUDIERNA VIKTIGT ATT FYLLA I?
FÖRKUNSKAPER OCH STUDIEFORMER
ANSÖKNINGSPERIOD - HUR FUNGERAR DET?
BESKED OM ANTAGNING
Kontakta Antagningsenheten om du inte har mottagit ett antagningsbesked senast en vecka innan kursstart.
Om man gör en ansökan under Extra sökomgång och samtidigt har en reservplats till ett yrkespaket stryks man automatiskt från sin reservplats då ansökan under Extra sökomgång ersätter tidigare ansökan.
KURSPAKET
FÅR JAG LÄSA OM EN KURS FÖR ATT HÖJA MITT BETYG/MERITVÄRDE?
KOMVUXARBETE OCH STUDIEPLANERING
INSTÄLLD KURS
INFORMATION OM LÄRLINGSUTBILDNING
HELTIDSSTUDIER / DELTIDSSTUDIER - VAD INNEBÄR DET?
PRÖVNING
OM DU BLIR SJUK MEDAN DU STUDERAR
Komvux
Målen för kommunal vuxenutbildning (Komvux) är att vuxna ska stödjas och stimuleras i sitt lärande. De ska ges möjlighet att utveckla sina kunskaper och sin kompetens i syfte att stärka sin ställning i arbets- och samhällslivet samt att främja sin personliga utveckling. Kommunerna har skyldighet att tillhandahålla kommunal vuxenutbildning.
Kommunal vuxenutbildning omfattar
- svenska för invandrare (sfi)
- grundläggande nivå, och
- gymnasial nivå.
Grundläggande nivå
Kommunal vuxenutbildning på grundläggande nivå syftar till att ge vuxna sådana kunskaper som de behöver för att delta i samhälls- och arbetslivet. Den syftar också till att göra fortsatta studier möjliga.
Gymnasial nivå
Syftet med kommunal vuxenutbildning på gymnasial nivå är att ge vuxna kunskaper på en nivå som motsvarar utbildningen i gymnasieskolan. Den kommunala vuxenutbildningen på gymnasial nivå bedrivs i form av kurser och även i form av ett komvuxarbete. Det är samma ämnesplaner och kunskapskrav inom kommunal vuxenutbildning på gymnasial nivå som inom gymnasieskolan, med undantag för specialidrott. Det kan också finnas andra kurser som utformas efter individuella behov.
Gymnasieexamen kan utfärdas i form av yrkesexamen eller högskoleförberedande examen för den som uppnått 2 400 gymnasiepoäng.
Sfi
Kommunal vuxenutbildning i svenska för invandrare (sfi) är en kvalificerad språkutbildning som syftar till att ge vuxna personer med annat modersmål än svenska grundläggande kunskaper i svenska språket. I utbildningen får man lära sig och utveckla ett funktionellt andraspråk.
Bidra till ett aktivt deltagande i samhällsliv m.m.
Utbildning i sfi ska också ge språkliga redskap för kommunikation och ett aktivt deltagande i vardags-, samhälls- och arbetsliv. Utbildningen karaktäriseras av att eleven utvecklar en kommunikativ språkförmåga. Det innebär att kunna kommunicera både muntligt och skriftligt utifrån sina behov. Utgångspunkten för utbildningen ska vara den enskildes behov och förutsättningar.
Vuxna ska få grundläggande läs- och skrivfärdigheter
Vidare ska utbildningen ge vuxna invandrare som saknar grundläggande läs- och skrivfärdigheter möjlighet att förvärva sådana. Detta kan gälla såväl analfabeter som elever med kort skolbakgrund, men också elever som är läs- och skrivkunniga men har ett annat skriftspråk.
YH-utbildning
Yrkeshögskolan samlar eftergymnasial yrkesutbildning utanför högskolan. Utbildningarna är utformade i samarbete med arbetslivet för att möta arbetsmarknadens behov av kompetens och leda till jobb. Innehåll och inriktning på utbildningarna kan därför variera över tid beroende på arbetsmarknadens behov.
Det finns både yrkeshögskoleutbildningar (YH-utbildningar) och kvalificerade yrkesutbildningar (KY-utbildningar).
YH-utbildningar
YH-utbildningarna är från ett halvår långa (100 YH-poäng) och uppåt. Fem YH-poäng motsvarar en veckas heltidsstudier. Det innebär att en utbildning på ett år motsvarar 200 YH-poäng, en två-årig utbildning är på 400 YH-poäng etc.
- Om YH-utbildningen är ett år lång kan den avslutas med en yrkeshögskoleexamen
- Om YH-utbildningen är två år eller längre kan den avslutas med en kvalificerad yrkeshögskoleexamen. Utbildningen måste då också innehålla minst 25 procent LIA (Lärande i arbete) och ett examensarbete
Observera att YH-poäng inte är samma sak som högskolepoäng (hp). Ett års heltidsstudier på högskolan motsvarar 60 hp.
För att vara behörig till en utbildning inom yrkeshögskolan måste du ha förkunskaper som motsvarar utbildning på gymnasienivå. Men reglerna är generösa och sökande med olika bakgrund har möjlighet att uppfylla behörighetskraven.
På många utbildningar finns det även krav på särskilda förkunskaper som varierar från utbildning till utbildning. Det kan till exempel handla om att du ska ha läst vissa kurser på gymnasiet eller ha viss arbetslivserfarenhet.