Gå vidare till innehåll

Information

Vanliga frågor

Här hittar du svaren på de mest ställda frågorna till Nordmalings vuxenutbildning
Att tänka på inför dina studier Ansökan och antagning Behörighet och urval Beställa betyg och intyg Kursutbud, utbildningens innehåll och utformning Studie- och yrkesvägledning Studieekonomi Vidare studier och UHR

Att tänka på inför dina studier

Yrkes- och lärlingsutbildningar
För att kunna studera behöver du internetuppkoppling och dator med webbkamera. Kurslitteratur ordnar du själv. Kontakta skolan för aktuell kurslitteraturlista. Eventuella arbetskläder och arbetsredskap bekostar du själv. Kontakta skolan för mer information. En del yrken kan vara svårt att arbeta med om du har medicinska besvär. Har du funderingar kring ditt yrkesval, kontakta studie- och yrkesvägledare. Har du tidigare kunskap i valt yrkesområde görs validering av skolan efter antagning. Studierna bedrivs både på plats på skola och via lärplattform. Vid lärlingsutbildning bedrivs större delen av studierna på en arbetsplats.
Kostar det något att studera?
All undervisning hos Nordmalings vuxenutbildning är kostnadsfri. Kurslitteratur som används i undervisningen och kopieringsavgift bekostar du själv.

Ansökan och antagning

Hur ansöker jag till kurser på Nordmalings vuxenutbildning?
Du gör din ansökan till kurser via vår webbplats, under ansökan komvux. Börja med att skapa ett användarkonto. Därefter loggar du in i ansökan med ditt personnummer och ditt lösenord. För att din ansökan ska vara komplett måste du bifoga eller skicka in dina tidigare betyg.
När kan jag söka till kurser?
Du hittar sökbara kurser för vår sida för kursutbud. På sidan finns också datum för när kursen startar. Du kan också läsa mer om de kurser som finns inom grundläggande och gymnasial nivå samt om våra yrkesutbildningar. Du kan välja att studera på hel- eller deltid och sätter själv ihop ditt studiepaket av olika kurser.
När får jag besked om jag kommit med på sökta kurser?
Studie- och yrkesvägledare kontaktar dig om besked.
Vad händer efter att jag sökt kurser/kurspaket?
Din ansökan behandlas löpande. Om Nordmalings vuxenutbildning saknar uppgifter från dig kontaktas du via e-postadressen du angett. Du kan själv ändra din ansökan tills Nordmalings Vuxenutbildning börjar behandla dina sökta kurser. Vill du ändra din ansökan senare kontaktar du studievägledare. Kontaktuppgifterna står på Nordmalings kommuns hemsidan.

Behörighet och urval

Vem har behörighet att läsa på komvux?
- från och med hösten du fyller 20 år, eller tidigare om du slutfört en 3-årig gymnasieutbildning med examensbevis/studiebevis - om du saknar kunskaper i det som kursen innehåller - om du har förutsättning att tillgodogöra dig utbildningen - om du är folkbokförd i Nordmalings kommun.
Hur ser prioriteringen ut på vem som kommer in på en utbildning?
Vilka urvalsregler gäller för vuxenutbildning?
Det finns ingen platsgaranti inom vuxenutbildningen. Urval ska tillämpas om samtliga behöriga sökande inte kan antas till utbildningen. För sökande som har rätt till utbildningen ska dock inget urval göras, i och med beslutet om mottagande räknas dessa personer även som antagna till utbildningen. Urval regleras i förordningen om vuxenutbildning. Reglerna om urval anger i vilken ordning olika grupper av sökande som alla har ett stort behov av utbildning ska prioriteras.
Vid urval ska företräde ges, i den ordning som anges nedan:
- till den sökande som har störst behov av utbildning på grund av att den sökande önskar fullfölja studier som den sökande har påbörjat enligt en upprättad individuell studieplan.
- inte har uppnått kraven för en gymnasieexamen eller genomgått någon utbildning som motsvarar utbildning i gymnasieskolan.
- är eller riskerar att bli arbetslös. 
- behöver utbildningen för pågående yrkesverksamhet.
- eller behöver utbildningen för planerat yrkesval.
Från och med 1 juli 2021 finns det inga särskilda bestämmelser om urval för sådan utbildning som kommunerna erhåller statsbidrag för inom regionalt yrkesvux. Det innebär att samma regler om urval ska tillämpas för all utbildning inom komvux på gymnasial nivå. Källor: 20 kapitlet 2, 19, 19 b, 22 och 23 §§skollagen och 3 kapitlet 7 § förordningen (2011:1108) om vuxenutbildning.

Beställa betyg och intyg

Hur gör jag för att beställa mina betyg?
Alla betyg skickas automatiskt till Universitet- och högskolerådets betygsdatabas - UHR. Om du vill beställa ett betyg från enstaka kurser du läst på vuxenutbildningen gör du det via ett formulär på vår webbplats. Om du vill beställa ett slutbetyg eller en gymnasieexamen behöver du ta kontakt med studie- och yrkesvägledare. Observera! Vi har endast möjlighet att skriva ut betyg från kurser som är lästa på Nordmalings vuxenutbildning. Om du vill beställa övriga betyg behöver du kontakta den aktuella skolan för att få hjälp med din beställning.

Kursutbud, utbildningens innehåll och utformning

Vad kan jag läsa?
På vår sida för kursutbud hittar du mer information om grundläggande och gymnasial utbildning samt om yrkesutbildning.
Vad krävs för att gå en yrkesutbildning på komvux?
För att kunna bli antagen till yrkesutbildningar krävs det att du har förutsättningar att klara av studierna samt uppfyller eventuella behörighetskrav
Hur anmäler jag mig till en prövning?
Kontakta studie- och yrkesvägledare på Nordmalings vuxenutbildning.
Jag har frågor om utbildningens upplägg och/eller innehåll, kan ni hjälpa mig?
För att få mer information om vad en specifik utbildning innehåller eller hur kursen/utbildningen är upplagd behöver du ta kontakt med studie- och yrkesvägledare på Nordmalings vuxenutbildning.
Jag vet inte vad jag vill eller bör läsa för kurser, kan ni hjälpa mig att välja?
Du är välkommen att ta kontakt med studie- och yrkesvägledare på Nordmalings vuxenutbildning för att samtala kring framtida studier och yrkesval.
Kan jag validera mina yrkeskunskaper?
Om du vill validera tidigare yrkeskunskaper börjar du med att ansöka till den yrkesutbildning som ligger inom ditt yrkesområde. Om du blir antagen till utbildningen pratar du sedan med skolan för att se över vilka möjligheter du har att validera tidigare kunskaper.
Hur aktiverar jag min kurs på Hermods?
Om du blivit antagen till en kurs på Hermods kommer studie- och yrkesvägledare på Nordmalings vuxenutbildning att kontakta dig.
Om jag vill avbryta min kurs eller utbildning - hur gör jag?
Om du vill avbryta dina studier kontaktar du studie- och yrkesvägledare på Nordmalings vuxenutbildning för att meddela detta. Tänk på att ett avbrott kan påverka din ansökan om studiemedel. Det är därför viktigt att du anmäler eventuella ändringar i studier till CSN.
Observbera! Om du avbryter din kurs eller yrkesutbildning behöver du göra en ny ansökan om du vill läsa den igen. Det finns ingen garanti för att du får en plats igen om du gör en ny ansökan.
Vad händer om jag blir sjuk?
Gör en sjukanmälan hos Försäkringskassan. Du kan läsa mer på Försäkringskassans webbplats om hur och när du ska sjukanmäla dig. Din studieplan kan behöva ändras när du återgår till studier. Om du har studiemedel från CSN, ta kontakt med dem för att informera om eventuella ändringar.
Hur ser jag min studietakt?
Med studietakt menas hur lång tid du läser dina kurser på. Varje kurs omfattar ett visst antal poäng. Din studietakt bestäms av hur många poäng du läser varje vecka: Heltidsstudier, 100 % studietakt innebär att du läser 20 poäng varje vecka Deltidsstudier, 75 % studietakt innebär att du läser 15–19 poäng varje vecka Deltidsstudier, 50 % studietakt innebär att du läser 10–14 poäng varje vecka Deltidsstudier, 25 % studietakt innebär att du läser 5–9 poäng varje vecka Det är viktigt att du tänker igenom vilken studietakt som passar dig och din situation bäst. Möjligheten att påverka din studietakt beror på vilken skola du studerar på.
Jag ska flytta under mina studier - får jag fortsätta läsa mina kurser?
Du kan slutföra de kurser du är antagen till vid din flytt. Om du söker nya kurser behöver du vända dig till vuxenutbildningen i din nya folkbokföringskommun.
Vad är skillnaden mellan distans- och klassrumsundervisning?
Undervisning på distans sker genom självstudier via en utbildningsplattform där du tar del av kursens moment och har kontakt med din lärare. Distanskurser kräver tillgång till dator och internetuppkoppling. Klassrumsundervisning innebär att du läser kurserna på plats i skolan. Vissa avvikelser förekommer i klassrumsundervisningen just nu med anledning av COVID-19.

Studie- och yrkesvägledning

Jag vet inte vad jag vill eller bör läsa för kurser, kan ni hjälpa mig att välja?
Du är välkommen att ta kontakt med studie- och yrkesvägledare på Nordmalings vuxenutbildning för att samtala kring framtida studier och yrkesval.
Vad kan jag läsa för att ta ut en gymnasieexamen?
Vi rekommenderar alla som ska läsa mot en gymnasieexamen att göra en studieplanering tillsammans med en studie- och yrkesvägledare på Nordmalings vuxenutbildning.
Jag vill veta mer om universitets- högskolestudier, kan ni hjälpa mig?
Om du vill veta mer om studier på universitet, högskola eller yrkeshögskola är det bäst att du vänder dig direkt till det lärosäte eller till den utbildningsanordnare du är intresserad av. De kan guida dig vidare kring utbildningarnas utbud, innehåll och behörighetsregler. Du kan även ta kontakt med studie- och yrkesvägledare vid Nordmalings vuxenutbildning.
Kan ni bedöma min utländska utbildning?
Nordmalings vuxenutbildning gör ingen bedömning av utländsk utbildning. För att få din utländska utbildning bedömd behöver du ansöka om detta hos Universitet- och högskolerådet, UHR. Du hittar mer information om bedömning och ansökan på UHR:s webbplats. Du kan också vända dig till studie- och yrkesvägledare på Nordmalings vuxenutbildning.

Studieekonomi

Kan jag få studiemedel från CSN när jag läser på komvux?
Om du läser på grundskole- eller gymnasienivå kan du få studiemedel från och med hösten det år du fyller 20. Du ansöker om studie­medel hos CSN. Ansökan är individuell och det är CSN som bedömer om du kan beviljas studiemedel. Ta kontakt med CSN för mer information om studiemedel.
Jag har hört talas om Studiestartsstöd, kan jag söka det?
Studiestartsstöd är ett bidrag som vissa arbetslösa kan få för att läsa på komvux eller folkhögskola. Med studiestartsstödet kan du läsa på grundskole- eller gymnasienivå med ett bidrag på ca 8 500 kronor per fyra veckor. Studiestartsstödet är till för att du som är arbetslös ska kunna börja studera, för att i förlängningen få ett jobb. Du kan få stödet under maximalt 50 veckor för heltidsstudier. Om du är intresserad av studiestartsstödet kan du kontakta en studie- och yrkesvägledare vid Nordmalings vuxenutbildning. Du kan läsa mer om studiestartsstöd på CSN:s webbplats.
Kan jag studera med ersättning från Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan eller med a-kassa?
Det är respektive myndighet som avgör om du har rätt att studera med bibehållen ersättning. Ta kontakt med din handläggare på berörd myndighet för att få hjälp med ditt ärende.

Vidare studier och UHR

Vad ska jag läsa för att kunna ta ut en gymnasieexamen?
Vi rekommenderar alla som ska läsa mot en gymnasieexamen att göra en studieplanering tillsammans med en studie- och yrkesvägledare på Nordmalings vuxenutbildning. Det kan vara svårt att själv läsa sig till exakt vilka kurser som måste ingå i en viss examen. Ta kontakt med studie- och yrkesvägledare på Nordmalings vuxenutbildning och boka tid för studieplanering.
Nordmalings vuxenutbildning

Postadress:
Nordmalings kommun
91481 Nordmaling

Besöksadress:
Skolgatan 36, 914 41 Rundvik

Telefon
0930-140 00

E-post

Skolans webbplats
www.nordmaling.se

Komvux

Målen för kommunal vuxenutbildning (Komvux) är att vuxna ska stödjas och stimuleras i sitt lärande. De ska ges möjlighet att utveckla sina kunskaper och sin kompetens i syfte att stärka sin ställning i arbets- och samhällslivet samt att främja sin personliga utveckling. Kommunerna har skyldighet att tillhandahålla kommunal vuxenutbildning.

Kommunal vuxenutbildning omfattar

  • svenska för invandrare (sfi)
  • grundläggande nivå, och
  • gymnasial nivå.

Grundläggande nivå

Kommunal vuxenutbildning på grundläggande nivå syftar till att ge vuxna sådana kunskaper som de behöver för att delta i samhälls- och arbetslivet. Den syftar också till att göra fortsatta studier möjliga.

Gymnasial nivå

Syftet med kommunal vuxenutbildning på gymnasial nivå är att ge vuxna kunskaper på en nivå som motsvarar utbildningen i gymnasieskolan. Den kommunala vuxenutbildningen på gymnasial nivå bedrivs i form av kurser och även i form av ett komvuxarbete. Det är samma ämnesplaner och kunskapskrav inom kommunal vuxenutbildning på gymnasial nivå som inom gymnasieskolan, med undantag för specialidrott. Det kan också finnas andra kurser som utformas efter individuella behov.

Gymnasieexamen kan utfärdas i form av yrkesexamen eller högskoleförberedande examen för den som uppnått 2 400 gymnasiepoäng.

Om kommunal vuxenutbildning

Sfi

Kommunal vuxenutbildning i svenska för invandrare (sfi) är en kvalificerad språkutbildning som syftar till att ge vuxna personer med annat modersmål än svenska grundläggande kunskaper i svenska språket. I utbildningen får man lära sig och utveckla ett funktionellt andraspråk.

Bidra till ett aktivt deltagande i samhällsliv m.m.

Utbildning i sfi ska också ge språkliga redskap för kommunikation och ett aktivt deltagande i vardags-, samhälls- och arbetsliv. Utbildningen karaktäriseras av att eleven utvecklar en kommunikativ språkförmåga. Det innebär att kunna kommunicera både muntligt och skriftligt utifrån sina behov. Utgångspunkten för utbildningen ska vara den enskildes behov och förutsättningar.

Vuxna ska få grundläggande läs- och skrivfärdigheter

Vidare ska utbildningen ge vuxna invandrare som saknar grundläggande läs- och skrivfärdigheter möjlighet att förvärva sådana. Detta kan gälla såväl analfabeter som elever med kort skolbakgrund, men också elever som är läs- och skrivkunniga men har ett annat skriftspråk.

Vad är SFI?

YH-utbildning

Yrkeshögskolan samlar eftergymnasial yrkesutbildning utanför högskolan. Utbildningarna är utformade i samarbete med arbetslivet för att möta arbetsmarknadens behov av kompetens och leda till jobb. Innehåll och inriktning på utbildningarna kan därför variera över tid beroende på arbetsmarknadens behov.

Det finns både yrkeshögskoleutbildningar (YH-utbildningar) och kvalificerade yrkesutbildningar (KY-utbildningar).

YH-utbildningar

YH-utbildningarna är från ett halvår långa (100 YH-poäng) och uppåt. Fem YH-poäng motsvarar en veckas heltidsstudier. Det innebär att en utbildning på ett år motsvarar 200 YH-poäng, en två-årig utbildning är på 400 YH-poäng etc.

  • Om YH-utbildningen är ett år lång kan den avslutas med en yrkeshögskoleexamen
  • Om YH-utbildningen är två år eller längre kan den avslutas med en kvalificerad yrkeshögskoleexamen. Utbildningen måste då också innehålla minst 25 procent LIA (Lärande i arbete) och ett examensarbete

Observera att YH-poäng inte är samma sak som högskolepoäng (hp). Ett års heltidsstudier på högskolan motsvarar 60 hp.

För att vara behörig till en utbildning inom yrkeshögskolan måste du ha förkunskaper som motsvarar utbildning på gymnasienivå. Men reglerna är generösa och sökande med olika bakgrund har möjlighet att uppfylla behörighetskraven.

På många utbildningar finns det även krav på särskilda förkunskaper som varierar från utbildning till utbildning. Det kan till exempel handla om att du ska ha läst vissa kurser på gymnasiet eller ha viss arbetslivserfarenhet.

Vad är Yrkeshögskolan?