Frågor & Svar

Vilka är Kulturskolan till för?
Kulturskolan är till för barn och ungdomar i Växjö kommun, från 4 år tom det år man slutar gymnasiet.
När ska man söka?
Det går ändå bra att göra ansökan under hela året då vi gör löpande antagning i mån av lediga platser.
Kommer alla in?
Till kurser där vi har många sökande kan det ta upp till 2 år att få en plats. I vissa kurser kan man få en plats direkt. Se gärna aktuell information på Kulturskolans hemsida om vilka kurser man kan få börja i direkt vid ansökan.
När får jag besked om jag fått en plats?
Vi går ut med antagningsbesked både i juni och i augusti. Har du inte fått veta innan sommaren om du kommit in på önskad kurs, så finns det lika stor chans att få besked i augusti. I mån av lediga platser kan du bli antagen under terminen.
Är anmälan bindande?
Nej, du har rätt att tacka nej. Är du ny elev får du även prova din kurs en gång innan du bestämmer dig. Från och andra tillfället räknas du som inskriven och får betala för terminen.
Hur lång lektion har man?
Lektionstiden varierar beroende på gruppstorlek. Den är dock alltid minst 20 min/vecka i instrumentkurser.
Hur många gånger går man under ett läsår?
Vi följer i stort grundskolans terminstider. Vissa veckor kan undervisningen ställas in eller ske i andra former på grund av lärares fortbildning eller projekt. Du erbjuds dock minst 28 lektionstillfällen per läsår. I detta kan ingå konserttillfällen.
Får man gå flera kurser?
Det beror på hur det ser ut i kön. En del av våra kurser är väldigt populära och det är många som söker. Då prioriterar vi de som inte har någon annan kurs hos oss.
Vad har ni för lärare?
Hos oss jobbar ett 50-tal lärare. De har hög kompetens, ofta med flera års studier på universitetsnivå. Flera av lärarna arbetar även parallellt som musiker, konstnärer eller med teaterproduktioner.
Var sker undervisningen?
Undervisningen sker främst på eftermiddags- och kvällstid, huvudsakligen på Kristineberg och Nortullskolan. Slagverksundervisningen är förlagd till Musikhuset BG och vi har även viss undervisning på skolor i kommunen.
Kan man hyra instrument hos er?
Man kan hyra vissa instrument, som små fioler, trumpeter, tromboner och oboer. Kostnaden för det är 400:-/termin. Övriga instrument kan du köpa eller hyra i en musikaffär.
Vad kostar kurserna?
De flesta kurser kostar 950:-/termin. Några undantag finns dock: Suzukifiol/cello 1425:-/termin. Att sjunga i kör eller spela i orkester (ensemble) kostar 400:-/termin. Går du i en ämneskurs betalar du ingen avgift för ämnets ensemblekurser.
Finns det syskonrabatt?
Syskonrabatt gäller för syskon med samma folkbokföringsadress. Syskon 1= äldsta barnet. Syskon nr 2 betalar 75 % av avgiften, övriga syskon betalar 50 % av avgiften.
Hur betalar man?
Fakturan skickas via post eller som e-faktura om man har valt detta alternativ för fakturor från Växjö Kommun. Man kan även göra valet Autogiro i sin bank. Fakturan skickas vanligtvis i oktober och mars.
Vad gör jag om jag inte kommer in?
Din ansökan ligger i de allra flesta fall kvar tills vi kan erbjuda plats. Skulle vi rensa ansökningar i någon kurs går vi alltid ut med ett meddelande och en fråga om ni vill ha ansökan kvar.