Gå vidare till innehåll

Information

Komplett ansökan

Vad ska en komplett ansökan innehålla?
En komplett ansökan ska innehålla kopia på betyg och en tydlig motivering. Betygen laddas upp i samband med ansökan. Du behöver ladda upp fotokopia på betygsdokumentet. Motivering till varför du vill gå sökt utbildning skrivs i rutan som heter "Syfte med studierna".

Ansöka till kurs/utbildning med utländska gymnasiebetyg

Jag vill ansöka till kurs/utbildning och har utländska gymnasiebetyg. Vad ska jag bifoga i min ansökan?
Om du har utländska gymnasiebetyg ska du bifoga utlåtande från UHR med bedömning av dina utländska betyg. I väntan på utlåtandet från UHR kan du alltid börja med att studera kurser i svenska.

Komplettera din ansökan med dokument i efterhand

Hur gör jag om jag behöver komplettera min ansökan med dokument i efterhand?
Om du får ett meddelande om att du behöver komplettera din ansökan kan du i efterhand ladda upp dokument på Mina Sidor. Du loggar in med Mobilt Bank ID här på ansökningssidan, klickar på "MIN SIDA", klickar på "DOKUMENT" och där laddar du upp det dokument du vill komplettera din ansökan med.

Kursutbud

Jag vill ansöka till en kurs men hittar inte den i kursutbudet?
I kursutbudet finns vårt grundutbud. Om du vill ansöka till en kurs som inte finns i utbudet så kontakta studie- och yrkesvägledare på vuxenutbildningen så hjälper de dig vidare i ansökningsprocessen. Du når studie- och yrkesvägledaren på e-postadress vuxenutbildningen@markaryd.se

Avbryta studier

Hur avbryter jag mina studier?
Om du vill avbryta dina studier kontaktar du oss på vuxenutbildningen@markaryd.se eller 0433-722 51 Kom ihåg att kontakta CSN om du har ansökt om bidrag och/eller lån för att se vad dina ändringar får för konsekvenser.

Ändra studietakt

Hur gör jag om jag behöver ändra studietakt?
Om du har behov av att ändra studietakt kontaktar oss på vuxenutbildninge@markaryd.se eller 0433-722 51 Kom ihåg att alltid kontakta CSN om du har ansökt om bidrag och/eller lån för att se vad dina ändringar får för konsekvenser.

Folkbokförd i en annan kommun men vill studera i Markaryds kommun

Vad gäller om jag är folkbokförd i en annan kommun men vill läsa i Markaryd?
Du ska i första hand prata med vuxenutbildningen i din hemkommun. Efter det gör du ansökan här på vår ansökningssida som du sedan skriver ut (ansökan lägger sig som en pdf under Dokument på Mina Sidor). Ansökan skickar du sedan till vuxenutbildningen i din hemkommun, som sedan skickar ett yttrande vidare till oss på vuxenutbildningen i Markaryds kommun. Behöver du hjälp med detta är du välkommen att kontakta oss via mail på vuxenutbildningen@markaryd.se

Folkbokförd i Markaryds kommun men vill studera i en annan kommun

Vad gäller om jag är folkbokförd i Markaryds kommun men vill studera i en annan kommun?
Ansök till utbildningen i den kommunen du vill studera i och skicka sedan in din ansökan till oss på vuxenutbildningen i Markaryds kommun. För att din ansökan ska vara komplett ska du förutom ansökningsblanketten även bifoga kopior på alla dina tidigare betyg, intyg eller utlåtanden. Förutom detta behöver du också skriva en tydlig motivering till varför du vill gå utbildningen, berätta om din eventuella arbetslivserfarenhet samt berätta om varför du söker utbildningen på annan ort.

Bedömning av utländsk utbildning

Jag har en utländsk gymnasieexamen och vill söka in till universitet/högskola. Hur går jag tillväga?
Du som har en avslutad gymnasieutbildning från ett annat land kan vända dig till Universitets- och högskolerådet för bedömning av dina betyg. Läs mer om bedömning av utländsk utbildning på UHR:s hemsida: https://www.uhr.se/bedomning-av-utlandsk-utbildning/

Utdrag ut betygskatalogen

Hur gör jag för att få mina betyg hemskickade?
Om du har påbörjat dina studier efter 1 juli 2015 så tar du kontakt med vuxenutbildningen i Markaryds kommun. Om du har påbörjat dina studier på vuxenutbildningen i Markaryd innan 1 juli 2015 så kontaktar du centralarkivet i kommunen. Ring växeln på 0433-72000 och be om att få bli kopplad till centralarkivet så hjälper dem dig.

Betygssystemet

Hur fungerar betygssystemet inom vuxenutbildningen?
Du får betyg på varje avslutad kurs. Betygsskalan på grundläggande nivå har två steg F och E. Betygsskalan på gymnasial nivå har sex steg F, E, D, C, B och A. Har du inte nått målen för godkänt resultat får du betyget F. Om det saknas underlag, till exempel på grund av bristande närvaro, kan inte betyg sättas. Då markeras detta med ett streck.

Betygsrapportering

Rapporteras mina betyg automatiskt till antagning.se när jag ansöker till högskola/universitet?
Vuxenutbildningen i Markaryds kommun är anslutna till den nationella betygsdatabasen. Det innebär att dina betyg på kurser du läst hos oss automatiskt förs över till antagning.se. Här kan du läsa mer om betygsdatabasen: https://antagning.se/sv/Hur-du-anmaler-dig-och-haller-koll/ladda-upp-ratt-papper/Betygsdatabas-for-slutbetyg/ Varför syns inte alla betyg och poäng på antagning.se? Antagning.se hämtar bara uppgifter om betyg när du gör en anmälan till en utbildning på antagning.se. Har du inte gjort en anmälan kan du inte se dina senaste resultat under Mina meriter. Här kan du läsa mer: https://antagning.se/sv/Nyheter---samlingsplats/Kan-du-inte-se-alla-dina-betyg-och-poang/

Kostnad för studier

Kostar det något att läsa inom vuxenutbildningen?
Nej, alla utbildningar inom vuxenutbildningen är kostnadsfria. Du måste däremot själv bekosta böcker, kursmaterial, resor till och från skola, resor till och från praktik m.m. Du har rätt att söka studiemedel när du läser på grundläggande och gymnasial nivå. Det gör du hos Centrala studiestödsnämnden, CSN. Läs mer på csn.se

Höja meritvärdet

Kan jag läsa en kurs som jag redan har godkänt betyg i för att höja mitt meritvärde?
Nej. Om du har godkänt betyg i en kurs får du inte läsa den igen. Du är istället hänvisad till att göra en prövning för att på så sätt ha chans att höja ditt betyg. Läs mer om prövningar under de rubrikerna här på frågor och svar.

Rapportering till CSN

När rapporterar ni till CSN att jag påbörjat mina studier?
Inga studier rapporteras till CSN innan kursstart. Vuxenutbildningen i Markaryd rapporterar uppgifter till CSN 1 gång i veckan och därför kan det vara någon dags fördröjning i rapporteringen. Varför får jag inte mina pengar från CSN? Kontakta i första hand CSN för att ta reda på varför. Jag har fått brev/information från CSN som jag inte förstår. Vad ska jag göra? Kontakta i första hand CSN för att få hjälp att tyda informationen.

Ansökningsprocessen

Jag har lämnat in en ansökan och undrar när jag kan påbörja mina studier?
Antagningsbesked skickas ut 1-2 veckor efter att du gjort din ansökan. Om din ansökan inte är komplett får du ett meddelande via Mina Sidor där du får information om vad du behöver komplettera med för att vi ska kunna behandla din ansökan.

APL - arbetsplatsförlagt lärande

Vad är APL och hur fungerar det?
APL är en obligatorisk del av yrkesutbildning inom vuxenutbildningen. Under din APL får du chans att vara ute på en arbetsplats och utveckla dina teoretiska kunskaper med stöd av en handledare. Under din APL följer du din handledares arbetsschema, vilket kan innebära APL på dagtid, kvällstid eller helg. Det är skolan du studerar hos som ansvarar för att ordna APL-plats. I utbildningen ingår minst 15% APL, men kan vara mer.

F-prövning

Jag har fått ett F i en kurs som jag studerat inom vuxenutbildningen, hur gör jag för att läsa upp det?
Du har rätt till en kostnadsfri prövning. Kontakta skolan du läste på för att komma överens om när din prövning ska genomföras. Är det mer än ett år sedan du läste kursen kan du kontakta oss på Vuxenutbildningen i Markaryd för mer information.

Prövning

Vad är en prövning och hur går det till?
När du genomför en prövning deltar du inte i någon undervisning utan läser på egen hand in de kunskaper som ingår i kursplanen. Prövningen går ut på att en lärare gör en bedömning av dina kunskaper i förhållande till alla delar av kursens kunskapskrav. De flesta prövningar består av flera delar såsom skriftligt, muntligt och/eller praktiska prov och laborationer. Prövningen kan delas upp på ett eller flera tillfällen, eller t o m under en längre period beroende på kurs. Du planerar upplägget av prövningen med en lärare och det är viktigt att du meddelar om du har några särskilda behov såsom läs- och skrivsvårigheter t.ex. Målet är att du ska få ett betyg i kursen. Tänk på att även om du gör prövningen på distans kan det krävas att du gör vissa moment på plats. Detta gäller till exempel i de kurser där det ingår nationella prov vilka alltid görs på plats. För mer information om detta kontakta aktuell skola inför anmälan.

Anmälan till prövning

Hur anmäler jag mig till en prövning?
Du anmäler dig till prövning genom att kontakta oss på vuxenutbildningen@markaryd.se eller 0433-722 51. Avgiften för en prövning är 500 kronor per kurs. Avgiften betalas inte tillbaka även om du inte påbörjar din prövning eller om du avbryter den.

Studiekarens

Vad innebär studiekarens?
Vissa avbrottsorsaker kan leda till att du får studiekarens. Det innebär att du inte blir antagen till samma kurs eller sammanhållande utbildning som du tidigare har avbrutit/påbörjat förrän efter en viss tid. Studiekarensen är tre månader för enstaka kurser och tolv månader för sammanhållen utbildning. Följande orsaker kan ge studiekarens: -Om du uteblir från kursstart utan giltig frånvaro. -Om du är inaktiv i dina studier mer än tre veckor utan att ha lämnat giltigt intyg som styrker frånvaron. Sjukintyg måste uppvisas till skolan från och med åttonde sjukdomsdagen. -Om rektor beslutar att du inte har förutsättningar att tillgodogöra dig utbildningen kan det resultera i studiekarens. -Om du har fått betyget F eller streck i samma kurs två gånger i rad under de senaste tolv månaderna. Antagning till annan studieform kan i vissa fall ge undantag från studiekarens, exempelvis från distans till klassrumsundervisning. -Om du nyligen fullföljt en sammanhållen utbildning (inom yrkesvux). Kan du tidigast 12 månader efter avslutad utbildning antas till en ny sammanhållen utbildning.
KUI (KompetensUtvecklingsInstitutet)

Postadress:
Södergatan 78, 252 27 Helsingborg
25227 Helsingborg

Besöksadress:
Södergatan 78, 252 27 Helsingborg

Telefon
010-434 07 70

E-post

Skolans webbplats
kui.se

Lärcentrum Markaryd

Postadress:
Markaryds kommun box 74
28532 Markaryd

Besöksadress:
Hannabadsvägen 2c

Telefon
0433-722 51

E-post

Skolans webbplats
https://larcentrum.markaryd.se/

NTI (Nordens Tekniker Institut)

Kurslokal:
Distans

Postadress:
Nygatan 25
90329 Umeå

Telefon
08-506 375 00

Skolans webbplats
www.nti.se

Yrkeshögskolan Markaryd

Postadress:
Villagatan 29
28537 Markaryd

Besöksadress:
Villagatan 29, 285 37 Markaryd

Komvux

Målen för kommunal vuxenutbildning (Komvux) är att vuxna ska stödjas och stimuleras i sitt lärande. De ska ges möjlighet att utveckla sina kunskaper och sin kompetens i syfte att stärka sin ställning i arbets- och samhällslivet samt att främja sin personliga utveckling. Kommunerna har skyldighet att tillhandahålla kommunal vuxenutbildning.

Kommunal vuxenutbildning omfattar

  • svenska för invandrare (sfi)
  • grundläggande nivå, och
  • gymnasial nivå.

Grundläggande nivå

Kommunal vuxenutbildning på grundläggande nivå syftar till att ge vuxna sådana kunskaper som de behöver för att delta i samhälls- och arbetslivet. Den syftar också till att göra fortsatta studier möjliga.

Gymnasial nivå

Syftet med kommunal vuxenutbildning på gymnasial nivå är att ge vuxna kunskaper på en nivå som motsvarar utbildningen i gymnasieskolan. Den kommunala vuxenutbildningen på gymnasial nivå bedrivs i form av kurser och även i form av ett komvuxarbete. Det är samma ämnesplaner och kunskapskrav inom kommunal vuxenutbildning på gymnasial nivå som inom gymnasieskolan, med undantag för specialidrott. Det kan också finnas andra kurser som utformas efter individuella behov.

Gymnasieexamen kan utfärdas i form av yrkesexamen eller högskoleförberedande examen för den som uppnått 2 400 gymnasiepoäng.

Om kommunal vuxenutbildning

Sfi

Kommunal vuxenutbildning i svenska för invandrare (sfi) är en kvalificerad språkutbildning som syftar till att ge vuxna personer med annat modersmål än svenska grundläggande kunskaper i svenska språket. I utbildningen får man lära sig och utveckla ett funktionellt andraspråk.

Bidra till ett aktivt deltagande i samhällsliv m.m.

Utbildning i sfi ska också ge språkliga redskap för kommunikation och ett aktivt deltagande i vardags-, samhälls- och arbetsliv. Utbildningen karaktäriseras av att eleven utvecklar en kommunikativ språkförmåga. Det innebär att kunna kommunicera både muntligt och skriftligt utifrån sina behov. Utgångspunkten för utbildningen ska vara den enskildes behov och förutsättningar.

Vuxna ska få grundläggande läs- och skrivfärdigheter

Vidare ska utbildningen ge vuxna invandrare som saknar grundläggande läs- och skrivfärdigheter möjlighet att förvärva sådana. Detta kan gälla såväl analfabeter som elever med kort skolbakgrund, men också elever som är läs- och skrivkunniga men har ett annat skriftspråk.

Vad är SFI?

YH-utbildning

Yrkeshögskolan samlar eftergymnasial yrkesutbildning utanför högskolan. Utbildningarna är utformade i samarbete med arbetslivet för att möta arbetsmarknadens behov av kompetens och leda till jobb. Innehåll och inriktning på utbildningarna kan därför variera över tid beroende på arbetsmarknadens behov.

Det finns både yrkeshögskoleutbildningar (YH-utbildningar) och kvalificerade yrkesutbildningar (KY-utbildningar).

YH-utbildningar

YH-utbildningarna är från ett halvår långa (100 YH-poäng) och uppåt. Fem YH-poäng motsvarar en veckas heltidsstudier. Det innebär att en utbildning på ett år motsvarar 200 YH-poäng, en två-årig utbildning är på 400 YH-poäng etc.

  • Om YH-utbildningen är ett år lång kan den avslutas med en yrkeshögskoleexamen
  • Om YH-utbildningen är två år eller längre kan den avslutas med en kvalificerad yrkeshögskoleexamen. Utbildningen måste då också innehålla minst 25 procent LIA (Lärande i arbete) och ett examensarbete

Observera att YH-poäng inte är samma sak som högskolepoäng (hp). Ett års heltidsstudier på högskolan motsvarar 60 hp.

För att vara behörig till en utbildning inom yrkeshögskolan måste du ha förkunskaper som motsvarar utbildning på gymnasienivå. Men reglerna är generösa och sökande med olika bakgrund har möjlighet att uppfylla behörighetskraven.

På många utbildningar finns det även krav på särskilda förkunskaper som varierar från utbildning till utbildning. Det kan till exempel handla om att du ska ha läst vissa kurser på gymnasiet eller ha viss arbetslivserfarenhet.

Vad är Yrkeshögskolan?