Gå vidare till innehåll

Information

Vem får studera på Kommunal Vuxenutbildning

Vem får studera på Kommunal Vuxenutbildning
• Du som är folkbokförd i Hylte kommun vid kursstart. • Du som fyller 20 år under året får börja studera fr.o.m den 1 juli • Du som är under 20 år och har slutfört en gymnasieutbildning med studiebevis eller examensbevis.

SFI ansökan

Var gör jag min ansökan för att läsa Svenska för Invandrare?
1. Logga in på ansökningswebben och klicka på "SFI-anmälan". 2. Svara på samtliga frågor i anmälan. 3. Kontrollera dina kontaktuppgifter. 4. Klicka på "skicka ansökan".
Vem får läsa SFI?
För att ha rätten att studera på SFI skall du vara folkbokförd i Hylte kommun Du skall ha uppehållstillstånd och fått ditt fullständiga personnummer (alternativt samordningsnummer, EU/ESS-medborgare).

Om jag bor i en annan kommun?

Kan jag studera på KomVux i Hylte om jag bor i en annan kommun?
Om du är folkbokförd i annan kommun än Hylte och vill studera hos oss ska du göra en ansökan här på webben med vilka kurser du vill studera. När du klickat på "skicka ansökan" ska du skriva ut och skicka den direkt till vuxenutbildningen i din hemkommun som måste yttra sig i ärendet. På den utskrivna ansökningsblanketten finns en särskild ruta där din hemkommun skall yttra sig.

Om jag vill studera i en annan kommun?

Kan jag läsa i en annan kommun än Hylte?
Om du vill studera kurser eller yrkespaket på KomVux i en annan kommun än Hylte skall du ansöka genom Vuxenutbildningen i den kommunen. Skriv sedan ut din ansökan och lämna den till ansvariga på Hylte Kompetenscentrum. Det går också bra att e-posta en PDF-kopia till kompetenscentrum@hylte.se Därefter måste Hylte kommun yttra sig angående din ansökan och meddela utbildningsanordnare i berörd kommun. Därefter meddelar utbildningsanordnare antagningsbesked till sökande elev.

Sen anmälan

Kan jag anmäla mig till kurser efter sista ansökningsdag?
Sök gärna kurser i god tid innan sista ansökningsdatum. I vissa fall kan vi hantera sen anmälan till kurser fram till och med kursstart. För mer information kontakta studievagledare@hylte.se

Kostnader

Kostar det något att studera?
Undervisningen är kostnadsfri, men läromedel måste du betala själv. Kurslitteratur finns att köpa bland annat via internet.

Läsa om godkända kurser

Får jag läsa om kurser för att höja mina betyg?
Nej, det är inte möjligt att läsa om kurser med betyg G/E eller högre. För att höja betyg kan du göra en särskild prövning.

Validering

Vad är validering?
Syftet med validering är att få formella bevis på din kunskap och kompetens. Om du vill studera eller söka jobb men saknar nödvändiga intyg på din kompetens, kan du få detta genom en bedömning av din reella kompetens. Validering kan göra det lättare för arbetsgivare att förstå vad du kan eller göra dig behörig att studera vidare. Tidigare erfarenheter från jobb, studier och annat kan valideras. Det betyder att dina kunskaper kartläggs och bedöms för att se om de motsvarar delar av en utbildning eller ett yrke. Du kan exempelvis validera tidigare utbildning, jobb, företagande, kurser, föreningsarbete, föräldraskap eller militärtjänst.

Prövning

Vad är särskild prövning?
Särskild prövning innebär att eleven tenterar av en hel kurs utan att delta i undervisning. Detta är även enda sättet att höja ett redan godkänt gymnasiebetyg.
Hur anmäler jag mig till en särskild prövning?
För att göra en särskild prövning skall du ansöka om det via ansökningswebben, precis som när du söker en vanlig kurs. Dessa prövningar görs vid specifika datum som kommunen har bestämt.
Kostar det något att göra särskild prövning?
Ja, kostnaden för att göra särskild prövning är 500 kr per kurs och prövningsomgång. Avgiften ska vara inbetald senast en vecka före det att den särskilda prövningen ska genomföras.

Studieformer

På vilka olika sätt kan jag studera?
Vuxenutbildningen i Hylte erbjuder olika studieformer för olika kurser. Dessa olika studieformer är: • Skolförlagd • Flex • Distans

Finansiering

CSN
Kurser inom grundläggande- och gymnasial vuxenutbildning ger rätt till studiemedel, för mer information se www.csn.se
Har du ersättning från annat håll?
Det är viktigt att du som har ersättning från annat håll än CSN när du vill börja studera på Vuxenutbildningen, tar kontakt med den eller de instanser som du får ersättning från, till exempel A-kassan. Detta för att få klarhet i om du får behålla ersättningen eller ej.

Studietakt

Vad räknas som halv/heltidsstudier?
Det beror på hur många poäng dina kurser omfattar och under hur många veckor du kommer att studera. Alla kurser inom grundläggande och gymnasial vuxenutbildning har poäng som ligger till grund för att räkna ut studietakten (omfattningen av studierna) enligt följande: Studietakt Poäng per vecka 100% 20 75% 15 - 19 50% 10 - 14

Förlängning av kurs

Kan jag förlänga en kurs?
Nej, kurslängden och studieperioden bestäms av hur många poäng kursen omfattar och i vilken studietakt kursen ges. Exempelvis så motsvarar en 100-poängkurs på 10 veckor 50 % studietakt och en 100-poängkurs på 20 veckor motsvarar 25% studietakt.

Antagningsbesked till kurser

När får jag mitt antagningsbesked?
Antagningsbesked till kurser mailas till dig senast en vecka före kursstart. Skulle du inte vara behörig till kurs du ansökt, eller om någon kurs blivit inställd, får du besked om detta via dina sidor på ansökningswebben. Du hittar information om din ansökan genom att logga in och gå till översikten på dina sidor.

Kurstarter

Hur ofta startar nya kurser?
Kurser erbjuds utifrån olika studieperioder. Olika kurser och ämnen erbjuds vid olika perioder. Perioder: Verksamhetsåret är indelat i 5 perioder, där varje period motsvarar 10 veckor. Period 1 – 2 (P1, P2) börjar i augusti och de två perioderna motsvarar ungefär en hösttermin Period 3 – 4 (P3, P4) börjar i januari och de två perioderna motsvarar ungefär en vårtermin Period 5 (P5) börjar i juni och motsvarar sommarkurser

Antagning

Är jag garanterad en plats?
Vi kan inte garantera att alla som sökt kurser hos oss blir antagna. Här är några exempel på scenarier som kan uppstå: 1. Ibland har vi fler sökande än platser. Då ska den lämnas företräde som har störst behov, det vill säga den som har kortast utbildning. 2. Ibland har vi så få sökande till en kurs att den ställs in. 3. Om din ansökan är ofullständig kan du inte bli antagen.

Kan jag söka flera kurspaket?

Kan jag söka flera kurspaket?
Ja, men det är viktigt att du rangordnar dina val. Du kan endast antas till ett kurspaket. Är du osäker på ditt val? Kontakta våra studievägledare.

Vem gör bedömningen av mina utländska betyg?

Vem gör bedömningen av mina utländska betyg?
Det är universitets- och högskolerådet (UHR) som gör bedömningen av dina utländska betyg. Mer information på ett antal olika språk finner du på UHRs hemsida: https://www.uhr.se/bedomning-av-utlandsk-utbildning/ Ansök direkt om bedömning av din utländska utbildning på webben: https://utbildningsbedomning.uhr.se/?_ga=2.20372798.761251400.1564492195-1950711084.1526975103 UHR bedömer endast utländska utbildningar på gymnasienivå och på högskolenivå. Grundskoleutbildningar bedöms ej.

Betyg

När får jag mitt betyg?
När du avslutat en kurs har ansvarig ämneslärare upp till två veckor på sig att bedöma underlaget för betyg. Vårt mål är alltid att betyget skall sättas så snart som möjligt efter avslutad kurs. Betyg på kurs kan elev beställa genom sina sidor.
Varför tar det så lång tid innan jag får mitt betyg?
Normalt tar det cirka två veckor från det att distanskursen avslutats tills dess att vi fått betygsunderlaget. Betygsunderlaget är nödvändigt för att vi ska kunna utfärda ett Studieintyg åt dig. Ibland tar det längre tid innan vi får underlaget från skolan som hållit distanskursen - därför kan det ibland dröja längre än två veckor innan du får ditt Studieintyg hemskickat.
Arbetsmarknadsenheten

Kurslokal:
En väg in

Postadress:
31480 Hyltebruk

Besöksadress:
Järnvägsgatan 19

Telefon
0345-180 00

Arbetsmarknadsenheten En väg in

Kurslokal:
En väg in

Postadress:
Järnvägsgatan 19
31431 Hyltebruk

Hylte Gymnasieskola och Vuxenutbildning

Kurslokal:
Hantverksgatan 9

Postadress:
31434 Hyltebruk

Besöksadress:
Hantverksgatan 9

Information och bilder från Skolverket om det svenska utbildningssystemet.

Komvux

Målen för kommunal vuxenutbildning (Komvux) är att vuxna ska stödjas och stimuleras i sitt lärande. De ska ges möjlighet att utveckla sina kunskaper och sin kompetens i syfte att stärka sin ställning i arbets- och samhällslivet samt att främja sin personliga utveckling. Kommunerna har skyldighet att tillhandahålla kommunal vuxenutbildning.

Kommunal vuxenutbildning omfattar

  • svenska för invandrare (sfi)
  • grundläggande nivå, och
  • gymnasial nivå.

Grundläggande nivå

Kommunal vuxenutbildning på grundläggande nivå syftar till att ge vuxna sådana kunskaper som de behöver för att delta i samhälls- och arbetslivet. Den syftar också till att göra fortsatta studier möjliga.

Gymnasial nivå

Syftet med kommunal vuxenutbildning på gymnasial nivå är att ge vuxna kunskaper på en nivå som motsvarar utbildningen i gymnasieskolan. Den kommunala vuxenutbildningen på gymnasial nivå bedrivs i form av kurser och även i form av ett komvuxarbete. Det är samma ämnesplaner och kunskapskrav inom kommunal vuxenutbildning på gymnasial nivå som inom gymnasieskolan, med undantag för specialidrott. Det kan också finnas andra kurser som utformas efter individuella behov.

Gymnasieexamen kan utfärdas i form av yrkesexamen eller högskoleförberedande examen för den som uppnått 2 400 gymnasiepoäng.

Om kommunal vuxenutbildning

Sfi

Kommunal vuxenutbildning i svenska för invandrare (sfi) är en kvalificerad språkutbildning som syftar till att ge vuxna personer med annat modersmål än svenska grundläggande kunskaper i svenska språket. I utbildningen får man lära sig och utveckla ett funktionellt andraspråk.

Bidra till ett aktivt deltagande i samhällsliv m.m.

Utbildning i sfi ska också ge språkliga redskap för kommunikation och ett aktivt deltagande i vardags-, samhälls- och arbetsliv. Utbildningen karaktäriseras av att eleven utvecklar en kommunikativ språkförmåga. Det innebär att kunna kommunicera både muntligt och skriftligt utifrån sina behov. Utgångspunkten för utbildningen ska vara den enskildes behov och förutsättningar.

Vuxna ska få grundläggande läs- och skrivfärdigheter

Vidare ska utbildningen ge vuxna invandrare som saknar grundläggande läs- och skrivfärdigheter möjlighet att förvärva sådana. Detta kan gälla såväl analfabeter som elever med kort skolbakgrund, men också elever som är läs- och skrivkunniga men har ett annat skriftspråk.

Vad är SFI?

YH-utbildning

Yrkeshögskolan samlar eftergymnasial yrkesutbildning utanför högskolan. Utbildningarna är utformade i samarbete med arbetslivet för att möta arbetsmarknadens behov av kompetens och leda till jobb. Innehåll och inriktning på utbildningarna kan därför variera över tid beroende på arbetsmarknadens behov.

Det finns både yrkeshögskoleutbildningar (YH-utbildningar) och kvalificerade yrkesutbildningar (KY-utbildningar).

YH-utbildningar

YH-utbildningarna är från ett halvår långa (100 YH-poäng) och uppåt. Fem YH-poäng motsvarar en veckas heltidsstudier. Det innebär att en utbildning på ett år motsvarar 200 YH-poäng, en två-årig utbildning är på 400 YH-poäng etc.

  • Om YH-utbildningen är ett år lång kan den avslutas med en yrkeshögskoleexamen
  • Om YH-utbildningen är två år eller längre kan den avslutas med en kvalificerad yrkeshögskoleexamen. Utbildningen måste då också innehålla minst 25 procent LIA (Lärande i arbete) och ett examensarbete

Observera att YH-poäng inte är samma sak som högskolepoäng (hp). Ett års heltidsstudier på högskolan motsvarar 60 hp.

För att vara behörig till en utbildning inom yrkeshögskolan måste du ha förkunskaper som motsvarar utbildning på gymnasienivå. Men reglerna är generösa och sökande med olika bakgrund har möjlighet att uppfylla behörighetskraven.

På många utbildningar finns det även krav på särskilda förkunskaper som varierar från utbildning till utbildning. Det kan till exempel handla om att du ska ha läst vissa kurser på gymnasiet eller ha viss arbetslivserfarenhet.

Vad är Yrkeshögskolan?