Kursutbud

Här kan du se vårt utbud av kurser. För att skicka in en ansökan behöver du vara inloggad.

Hittade 21 kurser
Visa per sida

BARYTON - Bleckblåsinstrument

Karlshamns Musikskola

Baryton, barytonhorn eller liten tuba, kärt barn har många namn och instrumentet används i många sammanhang, inte minst i brassensemble och i musikkår. Baryton tillhör familjen bleckblåsinstrument, ibland används begreppet mässingsinstrument eller brass vilket är engelska för mässing. Ljudet alstras genom att man låter läpparna vibrera mot ett munstycke.

Musikskolan lånar/hyr ut baryton i olika storlekar i mån av tillgång.

 • Från årskurs 3 till och med årskurs Gy 3
 • Ansökningskod: BARYTON

BASTUBA - Bleckblåsinstrument

Karlshamns Musikskola

Bastuba, oftast bara benämnd tuba, är blåsinstrumentens djuping när det gäller att ge orkestern en skön klangbotten och används även för solistiska insatser. Tuban behövs i alla möjliga sammanhang i allt från jazzband till symfoniorkester och är en given medlem även i brassensembler och musikkår. Bastuban tillhör familjen bleckblåsinstrument, ibland används begreppet mässingsinstrument eller brass vilket är engelska för mässing. Ljudet alstras genom att man låter läpparna vibrera mot ett munstycke.

Musikskolan lånar/hyr ut bastuba i mån av tillgång.

 • Från årskurs 3 till och med årskurs Gy 3
 • Ansökningskod: BASTUBA

BLOCKFLÖJT - Träblåsinstrument

Karlshamns Musikskola

Blockflöjt var förr mycket vanligt som det första instrument musikintresserade barn fick prova på när de började Musikskolan. För många betydde blockflöjten ett insteg i musikens värld och kunskaper som underlättade vidare studier på andra instrument. Å andra sidan fick instrumentet kanhända andra att tappa lusten om man inte tyckte att det var så kul att spela blockflöjt i stor grupp. Hur det än var med den saken, numera ingår blockflöjten som ett fullvärdigt instrument i Musikskolans kursutbud och den som väljer blockflöjt kommer att uppleva ett uttrycksfullt soloinstrument med karaktäristisk klang som gärna kan spelas tillsammans med andra blockflöjter i varierande storlekar i mindre instrumentalkonstellationer som framför allt från visor till barockmusik.

Musikskolan lånar/hyr ut blockflöjt i olika storlekar i mån av tillgång.

 • Från årskurs 3 till och med årskurs Gy 3
 • Ansökningskod: BLOCKFLÖJT

CELLO - Stråkinstrument

Karlshamns Musikskola

Cellon, kallas ibland violoncell, tillhör stråkinstrumentfamiljen och ingår i många ensembler, allt från stråkkvartett till symfoniorkester.

Musikskolan lånar/hyr ut cello i olika storlekar i mån av tillgång.

 • Från årskurs 3 till och med årskurs Gy 3
 • Ansökningskod: CELLO

CELLORYTMIK FÖR 6-8 ÅRINGAR - Rytmik

Karlshamns Musikskola

Cellorytmik bedrivs som gruppundervisning och riktar sig till barn i åldern 6-8 år. Vi spelar på riktiga instrument i liten storlek som passar de yngsta musikanterna. Deltagarna får på ett lekfullt och spännande sätt en bra grund i musik och cellospel. Förutom att spela cello och andra instrument får barnen även lära sig att sjunga, klappa rytmer och lyssna på olika musikstycken. Förälder måste vara med, i alla fall under de första lektionerna.

Måndagar kl 18:00-18:40
Cello får man låna under lektionerna.

 • Från 6 år till och med 8 år
 • Ansökningskod: CELLORYTMI

ELBAS - Stränginstrument

Karlshamns Musikskola

Elbasen utgör det klangliga fundamentet i många mindre instrumentalkonstellationer där det spelas rock, pop och blues. Bassister är generellt efterfrågade och uppskattade eftersom i stort sett alla orkestrar behöver en klangbotten och en stabil rytm för att helheten ska låta bra. I symfoniska sammanhang eller i kammarmusik förekommer inte elbasen. I t ex rockabilly och många sorters jazzmusik föredras kontrabasen. Att spela elbas är kul men om du siktar på att bli allround-bassist är det en god idé att inleda dina bassist-studier genom att istället anmäla dig till kontrabas. Att efter ett tag komplettera kontrabaskunskaperna med elbas brukar vara lättare än det omvända.

Musikskolan lånar/hyr ut elbas i olika storlekar i mån av tillgång.

 • Från årskurs 3 till och med årskurs Gy 3
 • Ansökningskod: ELBAS

FAGOTT - Träblåsinstrument

Karlshamns Musikskola

Med sin uttrycksfulla klang ges fagotten ofta solistiska uppgifter i musik för film och TV. Lika ofta utgör den det klangliga fundamentet i blåsensembler. Instrumentet som har gamla anor har ett mycket stort omfång från djupa bastoner till ljusa, skira klanger. I symfoniorkestern är fagotten en självskriven medlem. Vill man spela fagott i mindre konstellationer erbjuder musikkår och blåskvintett mycket bra möjligheter. Fagottister är det för närvarande brist på. Den som väljer att spela fagott och övar upp sin skicklighet på sitt instrument kommer att bli mycket uppskattad och efterfrågad som orkestermedlem. Fagotten tillhör familjen träblåsinstrument och är som namnet antyder tillverkad i trä. Ljudet alstras genom att ett dubbelt rörblad, vanligen två små tunna blad av bambu, sätts i rörelse genom att blåsa i instrumentet.

Musikskolan lånar/hyr ut fagott i mån av tillgång.

 • Från årskurs 3 till och med årskurs Gy 3
 • Ansökningskod: FAGOTT

FIOL - Stråkinstrument

Karlshamns Musikskola

Fiol, kallas även violin, är stråkinstrumentfamiljens vanligaste instrument och ingår i många ensembler, allt från stråkkvartett, till symfoniorkester. Fiolen kan höras i vitt skilda sammanhang t ex i folklåtar, filmmusik och i populärmusik.

Musikskolan lånar/hyr ut fiol i olika storlekar i mån av tillgång.

 • Från årskurs 2 till och med årskurs Gy 3
 • Ansökningskod: FIOL

GITARR, AKUSTISK - Stränginstrument

Karlshamns Musikskola

Gitarren är ett populärt instrument och ofta får man vänta länge i kö innan Musikskolan kan erbjuda plats i undervisningen. All gitarrundervisning inleds med spel på akustisk nylonsträngad gitarr som visat sig vara lämpligast när det gäller att tillägna sig grundkunskaper och genreoberoende spelteknik. Dessutom är den akustiska gitarren, som ju inte behöver ha förstärkare för att fungera, lätt att transportera och kräver heller ingen speciellt utrustad lektionssal. Efter ett tag kan du komma överens med din lärare att gå över till att spela elgitarr om du vill det. I Musikskolans gitarrorkester har du möjlighet att spela tillsammans med andra gitarrister. Musikskolan har också rockband och andra konstellationer där gitarren utgör en viktig del.

Musikskolan lånar inte ut gitarr. Du måste själv ordna en akustisk nylonsträngad gitarr.

 • Från årskurs 3 till och med årskurs Gy 3
 • Ansökningskod: GITARR

KLARINETT - Träblåsinstrument

Karlshamns Musikskola

Klarinetten är ett mycket mångsidigt blåsinstrument vars varma klang kan höras i de mest skiftande sammanhang. Som en soloröst i symfoniorkestern, i musikkåren, vilda utflykter i jazzbandet eller enkelt och vackert tillsammans med sång och gitarr i en folkvisa. Klarinetten finns i olika storlekar varav Musikskolan efterhand gärna låter eleven prova t ex bas- och altklarinett. Klarinetten tillhör familjen träblåsinstrument och är som namnet antyder tillverkad i trä även om det numera finns formgjutna klarinetter i andra material. Ljudet alstras genom att ett rörblad, vanligen ett tunt blad av bambu, sätts i rörelse genom att blåsa i instrumentet. Unga nybörjare som väljer klarinett eller saxofon brukar få spela clarineo första terminen eller läsåret innan man går över till klarinett eller saxofon. Clarineo är ett pedagogiskt instrument som tagits fram för att underlätta starten för de som vill spela klarinett eller saxofon.

Musikskolan lånar/hyr ut clarineo och klarinett i mån av tillgång.

 • Från årskurs 2 till och med årskurs Gy 3
 • Ansökningskod: KLARINETT